duminică, 14 august 2016

De la "Pui de Soimi" la "Pui de Lup"

In 2016 ACT-RO aniverseaza 
  • 100 de ani de cercetasie prin metode specifice pentru grupa de varsta a puilor de lup (7-10 ani), la nivel mondial
  • 86 de ani de la primul program similar in Romania! 



A. 100 de ani de Pui de Lup (Wolf Cubs)

<<In anul 1914, Baden-Powell incepuse lucrul la un manual pentru indrumarea noii grupe de varsta “pui de lup” / "Wolf Cubs", acesta fiind finalizat si publicat in 1916, cand metoda a trecut prin etapele sale experimentale. 

Pana in acel moment, baietii de la 8 la 11 ani au fost fie privati cu totul de bucuria cercetasiei sau au fost admisi in unitatile de cercetasi (Scout Troops) sub varsta legala, incalcand astfel regulamentul si facandu-i pe cercetasi sa se simta ridicoli. 

B-P a recunoscut ca nevoile baiatului care tocmai iesea din copilarie erau diferite de cele ale fratelui sau mai mare, astfel ca programul de instruire al puiului de lup a fost proiectat pe linii destul de diferite fata de cele ale cercetasilor, dar totusi complementare. 

Este adevarat ca puiului de lup, la fel ca cercetasului, i-au fost date o lege si o promisiune, o uniforma si ecusoane, dar acestea au fost diferite de cele oferite fratelui sau mai mare, cercetasul propriu-zis. 

Rudyard Kipling isi aratase deja sustinerea pentru cercetasi, scriind pentru ei un Cantec al Patrulei. In cazul cercetasilor juniori / “Wolf Cubs”, B-P i-a solicitat cooperarea inca o data. 
Acest lucru a fost usor de realizat, astfel incat o mare parte din formarea puilor de lup si aproape toate jocurile si lucrurile practice s-au bazat pe "Cartile Junglei." 

Instructorii puilor de lup (Cubmasters) erau cunoscuti sub numele "Akela" sau "Lupul Batran/Intelept", iar Legea pe care baietelul a trebuit sa o invete inainte de a se alatura miscarii a fost foarte simpla si cuprinzatoare, fara a implica eforturi mari de memorare:
1. Puiul de Lup asculta de Lupul Batran/Intelept. 
2. Puiul de Lup nu se pune pe el insusi mai presus de ceilalti. 

Promisiunea puiului de lup a fost formulata astfel: 
"Promit sa fac tot posibilul ca sa fiu loial si sa-mi fac datoria fata de Dumnezeu si Rege. 
Si sa respect Legea Haitei Puilor de Lup. 
Și sa fac o fapta buna in fiecare zi." 

Deviza a fost la fel de simpla: "Sa facem cat mai bine” (trad.), prescurtat "DYB" (de la initialele “Do Your Best”). 



In organizarea timpurie a grupei de varsta a puilor de lup, B-P a avut sansa de beneficia de serviciile Verei Barclay. Cunostintele si experienta practica in munca cu puii de lup, dar si lucrarile publicate, au facut-o un asistent nepretuit in elaborarea metodologiei si in furnizarea literaturii preliminare. A fost si secretar pentru puii de lup la sediul central in perioada 1916-1920. 

Publicat in 1916, Ghidul Puiului de Lup / The Wolf Cub's Handbook continea urmatoarea dedicatie: 
"Pentru Rudyard Kipling, care a facut atat de mult pentru a ne da adevaratul spirit in maturizarea noastra ca adulti. Ii sunt foarte recunoscator pentru permisiunea de a folosi inegalabila sa Carte a Junglei. Multumirile mele merg de asemenea catre editorii sai Messrs. Macmillan & Co. Ltd. pentru amabilitatea lor in a permite ca aceste extrase sa fie facute." 

Cartea in sine a fost unica, in sensul ca in locul unor simple capitole oferea cunostinte in "muscaturi", pentru a ispiti apetitul tinerilor lupi. 
Introducerea primei editii da cheia spiritului cartii: 
"Fiecare baiat, la fel ca orice lup tanar, are un apetit consistent. Aceasta carte este o masa oferita de un Lup batran si intelept mai tinerilor pui. 
Exista carne suculenta in ea ca sa fie mancata si exista oase dure pentru a fi roase. 
Dar daca fiecare pui de lup va manca nu doar carnea, ci si osele, sper ca va primi putere dar si distractie la fiecare muscatura." 

Puiului de lup, la fel ca si cercetasului, i-au fost oferite unele insigne de specialitate pentru cunostinte practice la nivel elementar, intr-o gama larga de specialitati: semnalizare, colectare, observare,lucru manual, arta, woodcraft, prim ajutor, ingrijirea casei, ghidaj, inot, spirit de echipa si atletism. 

Formarea puiului de lup se face prin jocuri de tip ”imaginativ”, pe placul copilului mic, a carui naturala dragoste de "a se exterioriza" este astfel canalizata pe directii in care pot fi introduse elementele unui bun comportament social/cetatenesc.

Pe 24 iunie 1916, prima conferinta avand ca tema puii de lup a avut loc in prezenta a aproximativ 80 de instructori entuziasti - barbati si femei in numar aproximativ egal, impreuna cu Baden-Powell, Lady Baden-Powell, Percy Winn EverettH. Geoffrey Elwes si generalul Black (in calitate de responsabil pentru Londra, in absenta generalului H B Jeffreys). 
Sugestiile prezentate de acesti instructori care facusera deja experimente pe baza metodologiei pentru puii de lup au fost de mare valoare pentru B-P si cei de la sediul central in elaborarea regulamentului si a materialelor cu privire la acest subiect. 

În decembrie 1916, prima demonstratie publica "pentru a inaugura puii de lup ca grupa de juniori a miscarii cercetasesti" a avut loc la Caxton Hall, arhiplina cu spectatori interesati. 
Programul de prezentare este pastrat ca document istoric. 

Ulterior, miscarea pentru puii de lup / "Cubbing" a fost in mod oficial “recunoscuta", activitatile sale au fost prevazute in regulament, echipamentul si o uniforma distincta adaugate in stocul sediului central, ofiterii/instructorii imputerniciti oficial. 

Manualul lui Baden-Powell a fost intampinat cu caldura si prima editie s-a vandut intr-un timp foarte scurt de la aparitie. Astfel, miscarea desi lansata cu indrazneala intr-o perioada in care multi ar fi putut prezice un esec pentru orice intreprindere noua care nu avea o legatura directa cu castigarea razboiului, a avut un succes fenomenal. S-a dovedit utila in oferirea unei metode legale pentru a forma baiatii intr-un timp in care in lipsa influentei adultilor ar fi plutit in deriva spre huliganism sau asa-numita "delicventa juvenila".>>

traducere din: E.K. Wade, "Twenty-One Years of Scouting", C. Arthur Pearcing Ltd, London,1929 

Metoda pentru puii de lup a fost introdusa treptat si in celelalte tari unde cercetasia era deja activa.
Au existat decalaje legate de primul razboi mondial sau de conditii specifice.
Spre exemplu, in Statele Unite programul pentru puii de lup a fost introdus oficial in anul 1930. 


B. 87 de ani de la prima evidenta a programelor pentru Puii de Soimi 

Cum au evoluat lucrurile in Romania?
Ca cercetasi traditionali suntem preocupati si de acest aspect, nu doar de aniversarea internationala de 100 de ani.

“Pui de soimi sunt copii intre 7 si 11 ani, care se silesc sa pazeasca legea cercetasului si care prin fapte potrivite acestei legi se pregatesc a fi buni cercetasi” 

“In Romania de la infiintarea cercetasiei si pana in prezent numarul puilor de soimi a fost asa de mic ca aproape el nu a contat. Incercarile facute ici si colo au fost putine si nu s-a pastrat o continuitate in lucru. Nu ne-au ramas nici un fel de instructiuni sau alt material scris, care sa fi completat cu ceva cele aratate la inceput in extrasul din regulament” 

“Dam mai jos partile esentiale ale organizarii si instruirii puilor de soimi, care au fost deja experimentate la Centuria a XII-a pui de soimi a Cohortei I Galben, Bucuresti cu rezultate serioase. Ele sunt puse in concordanta cu regulile stabilite in Anglia pentru aceasta categorie de cercetasi.


Tot ce urmeaza a fost vazut de Directia Cercetasiei inca din luna Martie 1930 si aprobat a se incerca. Legea si Legamantul, asa cum sunt redactate aci, au servit la depunerea juramantului puilor de soimi in Aprilie 1930. 

LEGEA PUILOR DE SOIMI 
1) Puiul de soim este iubitor de invatatura Si asculta de sfaturile parintilor si ale sefilor 
2) Puiul de soim duce o viata sanatoasa si se sileste sa faca in fiecare zi o fapta buna. 

LEGAMANTUL PUILOR DE SOIMI 
Eu, Puiul de soim .… fagaduesc sa slujesc cu dragoste Patria si Regele si sa ma supun legii puilor de soimi. 
Asa sa-mi ajute Dumnezeu. 
[…]” 

cpt. Ioan Dimancescu - cdt. Cohortei I Galben - Bucuresti, "Puii de Soimi:", revista “Cercetasul”, februarie 1931 (articolul integral poate fi consultat aici: http://cercetasia.blogspot.ro/2016/08/puii-de-soimi.html

Ce concluzii putem trage? 
-> data de introducere a primului program oficial pentru puii de soimi in Romania este aprilie 1930 (puii de lup sunt doar mentionati ca grupa de varsta in statutul/regulamentul cercetasilor din 1928, fara alte precizari)
-> programul se raporta la sistemul din Anglia 
-> si la noi Legea era una distincta de cea a cercetasilor si adaptata/simplificata la 2 articole, dar 
nu exista in Lege o referire la pui de lup si haita (erau ... soimi), implicit nu exista o raportare la Cartea Junglei 
-> metoda era si aici diferita de cea a fratilor mai mari, cu un sistem propriu de progres 
-> specialitatile sunt aceleasi ca cele din Anglia 
-> uniforma si insemnele sunt la fel, diferite de cele ale cercetasilor (ex: boneta in loc de palarie etc.)

Sistemul se va pastra pana la desfiintarea cercetasiei (1937).
(vezi si cronologia cercetasiei in Romania)

Incepand cu 1990, in baza afilierilor internationale, nou infiintatele asociatii vor prelua programul, asa cum a fost el gandit in The Wolf Cub's Handbook:

Cartea Junglei (cadru simbolic) <-> pui de lup <-> Akela

ACT-RO este singura asociatie cercetaseasca care dupa 1990 a adus pentru liderii sai formatul Wood Beads / Wood Badge in Romania, in cadrul unei serii de traininguri (2015-2016) sustinute de instructori WFIS (World Federation of Independent Scouts) din Germania si Marea Britanie.


Cele 2 sectiuni ale acestui program de formare - Scouts si Wolf Cubs - au la baza cele 2 manuale fundamentale ale cercetasiei, scrise de lord Robert ‎Baden-Powell:
- "‎Scouting for Boys" (‪"‎Cercetasii" - traducerea in romana, reeditare recenta la initiativa ACT-RO)
- "The Wolf Cub's Handbook".


Gata Oricand! 

echipa ACT-RO