joi, 25 iunie 2015

Un atelier la inaltime

La evenimentul de lansare ACT-RO din 10 mai 2014, Andi Sibianu s-a ocupat de un mic atelier de catarare pe coarda.


Fusese "la inaltime". Ghidand "ascensiuni" sustinute de ramurile unui copac, perceput la proportiile unui munte de imaginatia copiilor entuziasmati.
In mod firesc ne-am gandit ca pentru evenimentul Zilele Muzeului Militar National - editia 2015 sa ridicam stacheta. Sa ramanem la inaltime, dar sa ne si miscam. 
Adica o (mini)tiroliana :-)

Intr-o duminica ploiasa din martie am facut o recunoastere la muzeu.


Am gasit cele doua puncte de ancorare si panta a fost suficienta pentru ce ne propusesem. 
La punctul de plecare, pentru lansare ne urcasem pe o scara metalica. Nu parea o solutie foarte sigura pentru cercetasii si copiii care ar fi urmat sa o foloseasca. Si iata-ne in fata unei alte provocari: o platforma de lansare. Pe care Andi a pregatit-o profesionist, pe o schita cotata, cu un necesar de materiale, buget si timp de executie.


Platforma a fost asamblata la o alta locatie, solutia aleasa de Andi fiind un turn pe o structura de lemn, cu imbinari demontabile.In martie si aprilie au urmat cateva sesiuni de antrenamente. Andi a selectat o patrula de calauze (Andrei, Theodora, Andreea si Malina) pe care a invatat-o sa foloseasca echipamentul in siguranta.
(in iarna cercetasii mai trecusera printr-o initiere in alipinism la Scoala de Iarna ACT-RO, unde il avusesera instructor pe Gabriel Dan Chiriac - White Wolf Club)
S-a exersat si o mica aplicatie pe un scenariu posibil pe munte.

 

Cu o zi inainte de eveniment, la Muzeul Militar s-a montat platforma si s-au facut ultimele repetitii.


In ziua evenimentului echipa lui Andi a fost pe pozitii si a gestionat atelierul numarul 6  - initiere in alpinism, punctul final al unui traseu denumit simbolic "Cercetas pentru 1 zi" (formatul ACT-RO pentru recrutari si demonstratii). Parcurs de copiii vizitatori, unii din ei viitori cercetasi traditionali.


Pe parcursul celor doua zile de program, patrula de calauze a efectuat si aplicatia in care un turist/cercetas accidentat (entorsa, fractura, muscatura de sarpe etc.) este preluat de catre o echipa antrenata, care il transporta in siguranta si cat mai rapid peste un obstacol natural (rau, rapa etc.), catre cel mai apropiat punct de acordare a primului ajutor/dispensar/spital.echipa ACT-ROAndi Sibianu - profil de lider
Tata a doi cercetasi pui de lup (Bogdan si Radu) pentru care a revenit in cercetasie. In anii '90 a fost cercetas in Asociatia Traditionala Cercetasii Romaniei, unde l-a avut comandant pe seniorul Nicu Decusara.
Sotia - Luminita - il sustine si a sfarsit prin a deveni si ea lider :-)
Lucreaza ca sef de santier, dar este si alpinist utilitar cu licenta si un mare iubitor de munte. In aceasta vara coordoneaza o expeditie romana-ungara pe creasta Muntilor Fagaras, pe care o pregateste de cateva luni.