Cercetasia in lume

Bazele cercetasiei au fost puse in Marea Britanie de catre lord Robert Baden-Powell (1857-1941). Intre anii 1876-1910, acesta a servit in armata imperiala britanica, în misiuni in India si Africa.
In anul 1899, in cadrul celui de al Doilea Razboi al Burilor, colonelul Baden-Powell participa la apararea Mafeking-ului (oras din Africa de Sud).


Aflat in fruntea unor forte net inferioare numeric, rezista asediului, organizand diversiuni. Exploateaza, printre altele, activitatea unui corp de cadeti (baieti intre 12 si 15 ani). Acestia vor fi folositi ca infirmieri si curieri, dar si in obtinerea de informatii. Colonelul, devenit erou, este avansat la gradul de general maior si corpul de cadeti ii devine sursa de inspiratie pentru cercetasie. 


In vara lui 1907 tabara de pe Brownsea Island se constituie in momentul de nastere al miscarii cercetasesti. 


Un an mai tarziu Baden-Powell publica celebra Scouting for Boys (Cercetasia pentru baieti - trad.), lucrare care reformuleaza pe coordonatele civile ale nou aparutei miscari alte carti mai vechi, pe care le scrisese pentru cercetasii militari.


Dupa formarea organizatiei din Marea Britanie, cercetasia s-a raspandit rapid in imperiul britanic: Gibraltar (1908), urmat rapid de o unitate in Malta. Canada a devenit primul dominion britanic de peste mari care a imbratisat miscarea, urmata de Australia, Noua Zeelanda si Africa de Sud.
Pana in 1910 Argentina, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, India, Malaezia, Mexic, Olanda, Norvegia, Rusia, Suedia, si Statele Unite aveau organizatii de cercetasi.

Initial programele cercetasesti erau pentru Boy Scout / Cercetasi (11-17 ani). Ulterior s-au extins si pentru Cub Scout / Pui de Lup (7-10 ani) si Scout Rover / Seniori (peste 18 ani).

Prima mare reuniune cercetaseasca  se desfasoara in 1909 (Crystal Palace Scout Rally) si este un succes de participare - 11,000 cercetasi.
Ca urmare a cererii fetelor de a fi si ele cercetase, Baden-Powell ia decizia de a infiinta si o organizatie de fete Girl Guides / Fetele Ghide avand-o ca presedinta pe Agnes Baden-Powell (sora lui B-P), iar mai tarziu pe Olave Baden-Powell (sotia lui B-P).

Incepand cu anul 1920 se organizeaza jamboree internationale (evenimente mari, care se vor tine o data la 4 ani).


In anul 1922 se infiinteaza World Organization of the Scout Movement (WOSM) (Romania participa ca membru fondator). In anul 1928 se infiinteaza World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS), care grupeaza asociatiile de ghide/cercetase.

De-a lungul timpului cercetasia s-a adaptat schimbarilor sociale si politice, modernizandu-se. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, cercetasia tinde sa devina co-educationala (structuri mixte de cercetasi + cercetase).

Schimbarile propuse in anul 1966 in cadrul The Scouts Association (asociatia din tara de origine a cercetasiei) au determinat scindarea acesteia, formandu-se in anul 1970 o noua asociatie - Baden-Powell Scouts’ Association, care a continuat cercetasia pe metoda traditionala (cu sustinere din partea lady Olave Baden-Powell).

In anul 1996, la Laubach (Germania) s-a infiintat World Federation of Independent Scouts (WFIS), organizatie in care asociatiile membre utilizeaza programul original al lui Baden-Powell, precum si traditiile, uniforma, morala, etica si structura, asa cum au fost ele prezentate in lucrarea “Scouting for Boys”.
In prezent la WFIS sunt afiliate 140 de asociatii din 64 de tari, reprezentand 6 milioane de membri.


sursa: wikipedia, wfis.world