sâmbătă, 11 mai 2024

Aniversare ACT-RO - 10 ani de Educație prin Aventură!

Asociația Cercetașilor Tradiționali (ACT-RO), în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, a organizat in data de 11 mai 2024, conferința “Contribuția Casei Regale a României la dezvoltarea cercetășiei”.

Evenimentul, desfășurat în Sala Mare de Concerte a Castelului Peleș, a marcat aniversarea a 10 ani de Educație prin Aventură® de către cercetașii tradiționali.


Cuvântul de deschidere l-a avut domnul Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș.





În cadrul conferinței au fost trecute în revistă momentele de glorie, dar și perioadele dramatice prin care a trecut cercetășia acelor ani.
Regele Carol al II-lea, Principele Nicolae, Principesa Ileana sau Regele Mihai sunt figuri emblematice care au influențat cercetășia noastră între anii 1914-1937.

Asociația Cercetașii României (ACR) s-a înființat în anul 1914, desfășurându-și activitatea până în anul 1937, perioadă în care s-a aflat sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României.
Dupa intrarea României în primul război mondial, 5.000 de cercetași au răspuns apelului Principelui Carol de “a-i înlocui pe cei plecați si a-i ajuta pe cei rămași”, desfășurând activități auxiliare în spatele frontului. Pentru a le recunoaște meritele, în anul 1928 s-a înființat Asociația Cercetașii din Războiul 1916-1919.




Alin Dimăncescu, președintele ACT-RO a declarat în timpul prezentării evenimentului:
“De ce la Sinaia? Fiindcă aici au pornit la drum primele patrule de cercetași în 1913, cu frații Dimăncescu și frații Berindei.
De ce Castelul Peleș? Fiindcă suntem la reședința de vară a regilor României. Aici, în 1914 a fost prezentată cercetășia către membrii Casei Regale.
De ce ACT-RO ca organizator la Castelul Peleș din Sinaia? Pentru ca aniversăm 10 ani de la înființare, facem Educație prim Aventură®, dar suntem și păstrătorii valorilor tradiționale în cercetășia de astăzi.”


Julie Bryceson (Marea Britanie) - vicepreședinte al organizației World Federation of Independent Scouts (WFIS) și-a exprimat aprecierea față de calitatea activităților desfășurate de cercetașii tradiționali și a oferit organizatorilor o plachetă omagială de 10 ani.


"Știți că sunt mai multe organizații cercetășești în România, dar ACT-RO este The Organization. Ceea ce faceți aici este km 0, este borna mișcării în sine de la care pleacă orice altceva. De ce? Pentru că sunteți conectați la cele mai relevante vârfuri cu putință." - a apreciat într-o intervenție prof. Marian Staș, expert în educație, președintele Asociației Clubul „Liderii Mileniului Trei”.


Dan Dimăncescu, președintele de onoare al ACT-RO, Consul onorific al României în Statele Unite ale Americii a transmis un mesaj membrilor asociației: “Ceea ce reprezentați cu toții este continuitatea a ceva extrem de special, care în 1913 a constituit nucleul mișcării cercetășești, și anume conceptul de patriotism. Este simbolizat atât prin uniformele voastre cât și de ceea ce învățați și de comportamentul vostru de zi cu zi, și mă refer aici în special la ceea ce patriotismul reprezintă: datoria față de țară, comunitate și familie.”


Un moment emoționant l-a constituit interpretarea Marsului Cercetașilor (muzica Alfonso Castaldi, versuri Cincinat Pavelescu) de către un cor cu acompaniament la pian.


La sfârșitul evenimentului cercetașii au rostit Promisiunea (Juramantul) în cadrul unei ceremonii desfășurată pe Terasa de Nord a Castelului Peleș.

Simboluri precum cercetași purtand uniforme de epoca, un cort al primei patrule din 1913 si un steag reconstituit al cercetasilor interbelici au dat forta si distinctie unui moment aniversar
10 - 110 -111




Evenimentul s-a încheiat cu o masă festivă cu meniu tradițional, vânătoresc.

Au participat la conferință și au închinat la final o cupa de șampanie reprezentanți ai Muzeului Național Peleș (co-organizatori), Muzeului Militar Național "Regele Ferdinad I", Bibliotecii Academiei Române, Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), Asociației "Liderii Mileniului Trei", Editurii Integral, Școlii Gimnaziale "Regele Mihai I", precum și alți prieteni și colaboratori.
Am fost onorați cu prezența la eveniment a vicepreședinților World Federation of Independent Scouts (WFIS) - Julie Bryceson (Marea Britanie) și Sandra Orebi (Italia).
Din partea ACT-RO au participat membrii     Consiliului Director, lideri voluntari și patrule de cercetași, reprezentâmd unitățile și grupurile asociației.

Conferința a fost transmisă live de către Muzeul Național Peleș.


Asociația Cercetașilor Tradiționali (ACT-RO) este o organizație cercetășească care se raportează la valorile, principiile și metoda primilor noștri cercetași.

Activitățile asociației se desfășoară cu precădere în aer liber și natură, într-o formulă calitativă de educație non-formală, pentru a oferi:
- un cadru organizat pentru acțiuni pe toată durata anului
- aventură, explorare şi joacă, ca pretext pentru deprinderea unor cunoştiinţe complementare celor învăţate la şcoală
- un mediu prietenos, fără discriminări 
- pregătire pentru situaţii reale / neprevăzute
- stimularea iniţiativei şi a spiritului de echipă
- acces la tabere şi expediţii în vacanţele şcolare
- amintiri de neuitat şi prietenii pentru o viaţă

Activitățile cercetașilor tradiționali se adresează:
- copiilor și tinerilor - fiecare grupă de vârstă are o denumire specifică, un nivel de provocări și o poveste la care se raportează, denumită cadru simbolic
- părinților care înteleg și anticipează nevoia copiilor de a-și completa cunoștiințele printr-o soluție calitativă de educație non-formală
- voluntarilor adulți care doresc să contribuie la formarea liderilor de măine.

Te așteptăm să vii alături de noi!

Gata Oricând! 

echipa ACT-RO



Acoperirea media