Cercetasia in Romania

Primele patrule de cercetasi au aparut in vara anului 1913, fiind formate de elevi de liceu (fratii Dimancescu, Berindei) aflati in vacanta la Sinaia. Acestia citisera despre cercetasie intr-o revista primita din Franta.Pe 15 octombrie 1913 la initiativa lui Dimitrie Dimancescu (a corespondat cu cpt. L. Royet - liderul miscarii de cercetasi din Franta) s-a infiintat prima formatiune de cercetasi din Romania la Liceul "Gh. Lazar" din Bucuresti.

Prima comunicare despre cercetasie fusese facuta de prof. Gh. M. Murgoci intr-o intrunire la sediul Federatiei Societatilor Sportive din Romania (FSSR) (consemnata in procesul verbal de sedinta, dar fara efecte).
In noiembrie 1913 a aparut prima brosura despre cercetasie, editata de prof. Gabriel Giurgea.

Un comitet de initiativa format din ofiteri, profesori si personalitati culturale a pregatit formarea unei structuri nationale si pe 12 mai 1914 s-a infiintat Asociatia "Cercetasii Romaniei". Coordonatorul comitetului de initiativa si primul presedinte al asociatiei a fost gen.adj. regal Grigore Berindei.


Dupa inceperea primului razboi mondial in Europa, asociatia a obtinut sprijinul Regelui Carol I si Principele Carol a devenit Comandantul Marii Legiuni a Cercetasilor Romaniei.


Intre anii 1916-1919 cercetasii au participat ca voluntari in misiuni auxiliare, indeplinindu-si cu pierderi (500 morti sau disparuti) misiunile din spatele frontului.


Cea mai cunoscuta cercetasa a fost Ecaterina Teodoroiu, supranumita Eroina de la Jiu - fiind cercetasa infirmiera.


In anul 1920 Romania a participat la prima jamboree internationala, pentru ca in 1922 sa devina membra fondatoare a World Organization of the Scout Movement (WOSM).

Anii 1930-36 au fost perioada de glorie a cercetasiei noastre. A fost infiintata o asociatie de fete (Asociatia "Cercetasele Romaniei", 1930), au avut loc jamboree nationale (1930, 1932, 1934, 1936) si rolul social al cercetasiei era din ce in ce mai mare.


In 1936 erau activi aproape 80,000 de cercetasi si comandanti.

La inceputul anului 1937, in contextul premergator celui de al doilea razboi mondial, miscarea cercetaseasca a fost dizolvata.

Cercetasia se reia in anul 1990 prin aparitia mai multor asociatii, prima infiintata fiind chiar cea a fostilor cercetasi si cercetase.


Asociatia traditionala formata de catre acestia nu a reusit sa se afilieze la WOSM in dauna unei asociatii sprijinita de stat (Asociatia Cercetasilor din Romania, devenita Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei - ONCR in 1993), care a si preluat-o in anul 1998.

Incepand cu anul 1990 s-au mai infiintat Asociatia Ghidelor si Ghizilor din Romania, Asociatia Cercetasilor Maghiari, dar si asociatii sprijinite de biserica catolica: Asociatia Cercetasilor Crestini Romani (afiliata la FSE), Asociatia Scout Catolica din Romania (ASCRO), Asociatia Cercetasii Muntilor, Asociatia Cercetasilor Romani Uniti. 

Pe 1 septembrie 2013, dupa sarbatorirea a 100 de ani de la inceputurile cercetasiei in Romania, un grup restrans de lideri ONCR a sprijinit un document care arata ca cercetasia s-a indepartat de la coordonatele ei firesti, mergand intr-o zona generica de activitati pentru copii si tineret.


In urma refuzului de a se dezbate documentul in organizatie, s-a format un comitet de initiativa care a infiintat Asociatia Cercetasilor Traditionali (ACT-RO) (18 martie 2014). Lansarea oficiala a avut loc pe 10 mai 2014, la 100 de ani de la infiintarea Asociatiei "Cercetasii Romaniei" (1914-1936).Pe 24 ianuarie 2015, ACT-RO a fost primita in cadrul World Federation of Independent Scouts (WFIS) cu statutul de membru aspirant.

In septembrie 2015 si iunie 2016 ACT-RO a organizat primele stagii de instruire Wood Beads / Wood Badge din cercetasia romaneasca de dupa 1990.


Pe 1 iunie 2016, la initiativa ACT-RO se reediteza manualul "Cercetasii", traducerea din anul 1915 a "Scouting for Boys".Pe 28 ianuarie 2017, ACT-RO a fost primita in cadrul World Federation of Independent Scouts (WFIS) cu statutul de membru cu drepturi depline.

In vara anului 2018, ACT-RO a participat cu un detasament de cercetasi si lideri la evenimentul Eurocamp18 (Newbury, Marea Britanie)


informatii + foto: cercetasia.ro
foto: La Porterie (Lectures Pour Tous), Daniel Siegfriedsohn (Ecaterina Teodoroiu)
video: fratii-dimancescu.ro