Identitate si uniforma

Sigla ACT-RO
este formata din suprapunerea unui crin galben (simbolul cercetasilor) pe o frunza de trifoi verde (simbolul cercetaselor). Ca particularitati, forma crinului este una traditional romaneasca, cu petalele laterale avand varfurile intoarse spre exterior. Trifoiul este unul norocos, cu patru foi.


Deviza
Acum 100 de ani "Gata oricand!" a fost traducerea romaneasca a devizei "Be prepared!" (folosita de primii cercetasi ai gen. Robert Baden-Powell - fondatorul cercetasiei).
La 100 de ani de la infiintarea primelor formatiuni, suntem "Gata oricand!" pentru a mentine cercetasia pe cursul ei firesc.

Slogan
"Educatie prin aventura"
Reprezinta ceea ce facem in cercetasia traditionala. Aventura este parte a metodologiei si sistemului de progres.


Uniforma
Esarfa - elementul distinctiv al cercetasilor - este albastra, simbolizand speranta si viitorul. Pe partea dreapta, banda exterioara are culoarea galbena, semnificand bogatia prin cunoastere. Pe partea stanga, culoarea rosie reprezinta sacrificiul primilor cercetasi, eroi in primul razboi mondial. Impreuna, cele trei sunt culorile drapelului Romaniei: albastru, galben si rosu.Camasa cu maneca lunga are epoleti (un tribut simbolic adus armatei) si buzunare la piept. Tricoul cu maneca scurta se poarta vara la activitati curente si in campuri.

    

Tinuta este completata de palaria traditionala de cercetas, care se poarta la festivitati si ocazii speciale. La activitati curente se poarta bereta.

 

Insemne
Ecusonul are forma celor oficiale - folosite de diverse institutii/autoritati (scut romanesc stilizat) si se fixeaza pe maneca stanga. Tag-ul tricolor se fixeaza deasupra buzunarului stang al camasii.

 

Ecusoanele de unitate se fixeaza pe maneca dreapta.


Insemnele de progres (clasa a II-a si clasa I) sunt diferentiate pe cele 3 categorii de varsta (pui de lup, cutezatori si calauze) si se monteaza pe buzunarul drept al camasii.


Insemnele sunt intregite de ecusonul WFIS, pentru a semnaliza afilierea noastra la World Federation of Independent Scouts.


Steagul de asociatie
Sigla ACT-RO sub care se afla deviza cercetaseasca este asezata pe doua diagonale care ne sugereaza traditie si credinta - Crucea Sfantului Andrei.
Insemne pentru aniversari:

Pentru a sarbatori Centenarul Marii Uniri, cercetasii traditionali si-au schimbat sigla. Timp de 60 de zile* logo-ul ACT-RO a avut culorile drapelului national al Romaniei.
Cu aeeasi ocazie, ACT-RO a lansat un ecuson dedicat Centenarului.

 

* 01.11-31.12.2018


Cu ocazia aniversarii a 5 ani de la infiintare, ACT-RO lanseaza un ecuson dedicat evenimentului.


In anul 2024, la implinirea a 10 ani de la de la infiintare, ACT-RO va lansa un ecuson aniversar.