luni, 23 mai 2016

100 ani de la Bivuacul Marii Legiuni de cercetasi (Stadionul de Rugby, 1916)

Acum 100 de ani (19-22 mai 1916) pe terenul Federatiei Societatilor Sportive din Romania (FSSR) (astazi Stadionul National de Rugby "Arcul de Triumf") s-a desfasurat Bivuacul Marii Legiuni - prima mare tabara a cercetasilor bucuresteni, la care au participat si cercetasi din tara.

Cercetasii traditionali au marcat aceasta aniversare printr-o actiune sprijinita de Federatia Romana de Rugby (FRR). Au participat 40 de cercetasi pui de lup (7-10 ani) si liderii lor de la Unitatile "Alexandru Daia" si "Nicolae Decusara".

Am pornit activitatea cu o poza de grup in poarta monument a vechiului stadion, o placa comemorativa marcand istoria acestuia, inceputa in anul 1914.


Dupa ce ne-am fotografiat si in fata sediului Federatie Romane de Rugby


am intrat in stadion, pe gazonul terenului central.
In amintirea primilor nostri cercetasi si a bivuacului (taberei) lor, care s-a desfasurat pe acest loc acum un secol, am montat cateva elemente de cadru simbolic: cort, trepied + ceaun + foc / lemne, palarie, esarfa si baston de cercetas.


Am povestit pe scurt episodul mentionat in jurnalul cercetasului Ioan Dimancescu. In tabara cercetasii au stat cazati in corturi, unele imprumutate de la armata si au dormit pe fan. La festivitati au participat regele Ferdinand I, regina Maria si principele Carol (viitorul rege Carol al II-lea), s-au acordat Virtutea Cercetaseasca sau fost citati prin ordin de zi pentru activitate deosebita. Cercetasii veniti din tara au vizitat orasul, iar unul din ei s-a inecat in lacul Herastrau pe cand incerca sa salveze un copil.
De notat ca primii cercetasi foloseau in cadrul activitatilor lor si reprize sportive de oina, rugby si football. 
Dupa ce a luat parte la primul razboi mondial, Ioan Dimancescu a fost membru in lotul Romaniei de rugby la prima participare internationala - Jocurile Sportive Inter-Aliate, Paris, 1919.



La eveniment a participat si dl. comandant Nicu Anusca, membru de onoare ACT-RO.


Domnul antrenor Cristian Almas din partea FRR ne-a preluat pentru o repriza de 90 de minute de jocuri sportive si initiere in rugby.

Am vrut sa marcam faptul ca cercetasii isi doresc sa fie la fel de curajosi ca cei mai curajosi dintre sportivi: rugbistii.


Ne-am impartit pe echipe / patrule si am lucrat mai multe momente extrem de antrenante, separate de mici pauze de odihna si hidratare.
Pe parcursul a 90 de minute am avut urmatoarele ateliere:

-> Sperietoarea de ciori

-> Pase cu balonul de rugby

-> Proba de stafeta cu balonul de rugby


-> Proba de atentie si viteza de reactie

-> Ratele si vanatorii

Am inchis activitatea cu un salut sportiv - cercetasesc 

si le-am strigat antrenorilor nostri urarea traditionala pentru astfel de ocazii - "Hip-Hip, Uraaa!".


Federatia Romana de Rugby a donat cercetasilor traditionali 4 mingi pentru a fi folosite la activitati.

Prin aceasta activitate si altele de acelasi nivel ne raportam la valorile, spiritul patriotic, principiile si metoda primilor nostri cercetasi pentru a oferi aventura in aer liber si natura, intr-o formula calitativa de educatie non-formala contemporana.

echipa ACT-RO