vineri, 15 iulie 2016

Parteneriat cu Asociatia Parcul Natural Vacaresti

Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO) a incheiat un parteneriat cu Asociatia Parcul Natural Vacaresti, avand ca scop cooperarea in vederea infiintarii si amenajarii obiectivului de interes public Parcul Natural Vacaresti, cu respectarea cerintelor urbanistice, sociale si de mediu ale Bucurestiului si in conformitate cu prevederile legii ariilor naturale protejate.

(Adunarea Generala a Asociației Parcul Natural Vacaresti, 24 iunie 2016)

Asociatia Parcul Natural Vacaresti a inceput primele activitati in anul 2012, odata cu publicarea reportajului “Delta dintre blocuri“ in revista National Geographic.
Membrii fondatori ai asociatiei sunt Cristian Lascu și Helmut Ignat, reprezentantii revistei National Geographic Romania, Florin Stoican, Presedintele Asociatiei Kogayon si Dan Barbulescu, fost director executiv al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta. Ei și-au unit eforturile intr-un cadru institutional care le-a permis o mai buna comunicare a rezultatelor proiectului, o mai buna reprezentare a intereselor parcului si ale bucurestenilor in relatia cu autoritatile.

Cercetasii traditionali au luat contact cu proiectul Parcului Natural Vacaresti in vara anului 2014, participand ulterior la activitati de ecologizare, observare si monitorizare a zonei naturale Lacul Vacaresti.

“Protectia, conservarea si utilizarea durabila a Parcului Natural Vacaresti implica un efort de echipa.
Suntem pe un teritoriu asumat de cercetasii traditionali, cel al educatiei prin aventura. Contribuim folosind resurse proprii (cercetasi elevi si lideri voluntari adulti) ca si capacitati de organizare si administrare. In cadrul parteneriatului realizam: 
-ghidaj la cerere, organizarea de ture în parc si la observator 
-promovarea Parcului Natural Vacaresti pe canale proprii sau dezvoltate in parteneriat
-stimularea atitudinii civice si a voluntariatului in randul copiilor/tinerilor si adultilor”.
Sorin David - presedinte ACT-RO

La baza activitatilor cercetasesti in aer liber si natura se afla metoda educationala dezvoltata de lord Robert Baden-Powell in cartea “Scouting for Boys” ("Cercetasii" - varianta in limba romana), momentul aparitiei acesteia (1908) marcand punctul de pornire al miscarii cercetasesti.

Afiliata la World Federation of Independent Scouts (WFIS), ACT-RO este prima asociatie din cercetasia romaneasca de dupa 1990 care a reluat traditia instruirii liderilor sai la cele mai inalte standarde internationale, gazduind primele stagii Wood Beads / Wood Badge Training din Romania.

Gata Oricand!

echipa ACT-RO



vezi si: