luni, 6 februarie 2023

Scoala de Iarna - editia 2023


Editia din acest an a Scolii de Iarna ACT-RO s-a desfasurat la Predeal, in perioada 03-05 februarie. Au participat 80 de cercetasi si lideri de la unitatile din Bucuresti si Moara Vlasiei,
Am plecat cu trenul din Gara de Nord si ajunsi in Predeal am pornit spre Cioplea.


Ne-am lasat rucsacii in curtea complexului Panoramic Holiday si ne-am adunat in careu pentru festivitatea de deschidere. Dupa intonarea imnului national, a urmat un cuvant al organizatorilor.


Am trecut apoi pe ateliere. Cutezatorii si calauzele au vorbit despre echipament si s-au initiat in prepararea hranei calde pe munte (conserva si ceai @ primus), in conditii de tura si fara posibilitatea de a aprinde un foc mai traditional din cauza de restrictii...


Puii de lup s-au impartit pe patrule si au inceput cu cateva elemente de organizare (semnale de atentie, adunari pe coloane, in linie si in careu).


Au urmat cateva jocuri (Mowgli si fratele gri, evadarea lui Baghera, Shere-Khan e printre noi, Haita, haita, vrem un lup) 


si un atelier de sapat barloguri in zapada. Repriza de afara s-a incheiat cu o bataie cu bulgari.


Am intrat pe interior unde ne-am repartizat pe camere si ne-am pus la uscat hainele pentru tura de a doua zi. 
Dupa cina am dat directiile pentru scenetele din seara urmatoare si am incheiat ziua cu o verificare a echipamentului.

Ziua a doua a inceput in forta cu o inviorare in zapada. 


Din cauza ninsorii puternice, cei mari au renuntat la tura spre cabana Garbova, astfel ca dupa micul dejun 


am pornit cu totii spre Cabana Susai. 


Cutezatorii si calauzele s-au desprins de plutonul puilor de lup. Am urmat soseaua pe care cu greutate mai urcau ATV-uri sau masini de teren.
Dupa aproximativ 2 ore am ajuns la Cabana Susai (inchisa), unde in lipsa unui ceai cald ne-am facut o poza de grup din care au lipsit 2 patrule de pui de lup ramase in urma.


Am luat masa de pranz de la pachet intr-un peisaj de iarna autentica, bucurandu-ne de zapada si de a fi ajuns pana aici.


La sfarsitul drumului prin padure (banda rosie)


ne-am amenajat o partie pe care ne-am dat cu placile aduse cu noi de acasa.


Ajunsi la complex, ne-am pregatit pentru cina si pentru momentele artistice - primite cu aplauze pentru creativitate si interpretare. 


Focul de tabara a incheiat o zi plina in care am mers pe un traseu in conditii de iarna, invatand cat de importante sunt: conditia fizica, echipamentul, siguranta si disciplina in deplasare, orientarea pe un trasu de padure.


La sfarsitul programului liderii voluntari au participat la o sedinta tehnica.

Inviorarea din ultima zi a fost urmata de micul dejun si pregatirea echipamentului pentru plecare. Ne-am adunat in sala de mese pentru un test de cunostinte generale si specifice dobandite in aceasta tabara. Am cautat sa fixam cat mai multe din ce am invatat in jurnale.


A urmat un careu de inchidere, in care s-au distribuit diplome de participare, in completarea insignelor de tabara.


Doi lideri au primit esarfele urmand sa le reconfirme ulterior, iar un al treilea lider voluntar a primit esarfa cu depunere de promisiune. Tabara s-a incheiat cu coborarea drapelelor.


Dupa ce am servit pranzul am plecat in formatie spre gara. 


Trenul avea sa ne duca acasa. Fara sa folosim telefoanele am avut timp sa invatam lucruri noi, sa simtim natura mai aproape si sa legam noi prietenii (in lumea reala). 

Gata Oricand!

echipa ACT-RO