luni, 10 iulie 2023

Scoala de Vara 2023 - Subcetate


Scoala de Vara ACT-RO editia 2023 s-a defasurat in perioada 21-25 iulie in formatul unei tabere tematice.
In Tabara Dacilor am campat la corturi langa localitatea Subcetate. Ne-am organizat pentru cinci zile de Educatie prin Aventura®, in care am vizitat trei cetati dacice alaturi de un profesor de istorie, am explorat trasee pe poteci, dar si pe cursul apelor, am urcat la Tronul Strabunilor.

 
Vizite la cules de fructe in plantatii de zmeura sau meri ne-au intregit o experienta care a mai cuprins si vizionari de filme, foc de tabara, cantece si scenete. 
Viata la cort, cu masa gatita la ceaun, gestionarea echipamentului individual si participarea organizata la activitati o fost in sine o experienta. Care incepea in fiecare dimineata cu o inviorare si alergare pe dealuri, Cercetasii au iesit din zona de comfort pentru a-si testa vointa, disciplina, dar si socializarea fara telefoane.
Tabara Dacilor a fost o reconfirmare a metodei cercetasesti traditionale, pe coordonate de trup, minte si suflet! 

Gata Oricand! 

echipa ACT-RO



J u r n a l  d e  T a b a r a



Joi, 20.07.2023
Prima echipa (Dana, Mihai si Alin) a plecat cu masina + remorca cu materiale din Bucuresti in zorii zilei. 


Am ajuns in Subcetate la orele pranzului. Am instalat cortul de materiale si am primit ajutor de la echipa lui Alex pentru instalarea unui rezervor de 1 tona pentru apa, 2 cabine de dus si 3 toalete eco.
Apa din rezervor a fost urcata cu o motopompa, ni s-a pus in vedere  ca nu putem folosi izvorul de pe islaz, acesta fiind singura sursa de apa a animalelor care trec sa se adape dimineata si seara, dupa pascut.


Grosul echipei (cercetasi din Bucuresti, coordonati de Simion, Corina, Gabriel) a plecat din Gara de Nord  cu un tren de noapte. Li s-a alaturat 1 patrula din Moara Vlasiei, cu Tibi si Nicu.



Vineri, 21.07.2023
Trenul a ajuns fara o intarziere mare la Subcetate. cercetasii s-a incolonat si au pornit catre locatia taberei,


unde au instalat corturile pe aliniamentele stabilite de prima echipa.


Am servit pranzul de la pachet si am plecat intr-o mica excursie catre Tronul Strabunilor.


Intre timp a venit rulota cu Denis si Marian.

La intoarcere ne-am aliniat pentru un careu de deschidere. S-a intonat imnul national. Catalin ne-a urat bun venit, ca gazda, sustinator si prieten.
S-au distribuit materiale (set tricou + insigna + brosura). S-a anuntat programul si s-a facut un instructaj catre particianti.


Toate activitatile din tabara vor fi documentate video de catre Florin si Antonia (438 playhouse).

Dupa cina liderii au primit pe telefoane mesaje Ro-Alert de ploaie si grindina de mari dimensiuni. Am avut parte doar de o ploaie puternica, corturile au rezistat.


Sambata, 22.07.2023

Ora 7:00 - desteptarea. O inviorare usoara sub forma unei alergari pana la un copac de pe dealul de peste drun.


Micul dejun ne incarca cu energie pentru ziua care urmeaza. Dana si Corina vor coordona bucataria de campanie.



Plecam spre microbuzul inchiriat local, care ne duce spre Cioclovina, unde ne intalnim cu prietenul nostru - Laurian Gherman - ghid si speolog.


Ne impartim in 2 grupuri. Primul urca spre pestera pe un drum mai usor. Al doilea grup va urma cursul apei. Presarat cu praguri si cascade, traseul traverseaza de cateva ori apa, incercam sa nu cadem de pe stanci, dar avem ragaz sa admiram peisajul salbatic.


Cele doua grupuri se intalnesc la intrarea in pestera unde Laurian ne face o prezentare si un scurt istoric al pesterii.


Urcam pe un platou unde se afla un centrul salvamont. Ureaza un moment in memoiam Nicholas Dimancescu - tanar regizor roman, nepotul lui Dimitrie Dimancescu. Pentru spiritul sau viu inchidem cu un "hip-hip, ura!". In 2011 Laurian a condus operatiunile de cautare dupa tragicul accident din zona.


Urcam si ne oprim la intrarea inchisa cu un grilaj a traseului uscat al pesterii. 


Plecam mai departe pe un traseu neasteptat de lung, pe o curba de nivel


care ne aduce intr-un final la baza traseului pentru Cetatea Piatra Rosie. Indisponibilii, dar si cei fara mare chef sunt lasati la microbuz.
Continuam cu restul echipei si ajungem la intrarea in cetate. Parcurgem o poteca cu dale cufundate de trecerea timpului si intram in cetate.



Ne regrupam langa ruine, avandu-l la catedra pe prof. de istorie Gabriel Tudorana.  Desi obositi, elevii cercetasi isi recapata interesul si dupa o prezentare scurta urmeaza intrebari si raspunsuri.



Coboram catre microbuz si masini. Plecam catre Pensiunea Dacica, unde urmeaza un pranz decalat, dar cu atat mai apreciat.



O siesta scurta 


si ne intoarcem spre tabara, unde cei ramasi primesc destul de tensionati explicatiile noastre: o etapa neprevazuta in traseu + comunicatiile nu au functionat din cauza avariilor de la retea gsm de dupa ploaia masiva din noaptea precedenta.

Seara se incheie cu o proiectie de film. Pe ecranul fixat pe cortul rulotei se proiecteaza Decoding Dacia, ultimul film al lui Nicholas Dimancescu.



Duminica, 23.07.2023

Ora 7:00 - desteptarea. Dupa inviorare si micul dejun plecam spre microbuz. Ajunsi la Costesti, pornim pe poteca care ne va duce dupa aproape 2 ore la a doua cetate dacica. 


Mai spectaculoasa decat Cetatea Piatra Rosie, Cetatea Blidaru are zidurile mai bine conturate / conservate. Ne adunam in jurul profesorului de istorie pentru o noua lectie nonformala.


Parcurgem cetatea la pas si incercam sa ne imaginam cum traiau si se aparau in aceste fortificatii stramosii nostri, acum 2000 de ani.


La coborare drumul este mai usor si ajungem pentru pranz la Pensiunea Costesti, strajuita de un urias dracon sculptat in lemn masiv.


Dupa o scurta odihna mergem mai departe catre cea mai inportanta destinatie din aceasta tabara, sit-ul arheologic Sarmisegetusa Regia - stravechea capitala a dacilor.



Suntem impresionati de locurile pe care pasim. Unii vizitatori merg desculti prin iarba deasa pe care nu avem voie sa ne asezam. A treia lectie de istorie ne aduce noi elemente, prezentate cu profesionalism.


Ne facem cateva fotografii de grup, cine stie cand vom reveni.


Seara vom avea o noua repriza de proiectie tematica la "cinematograful" din tabara.


Luni, 24.07.2023

Dimineata  plecam catre casa parohiala din Subcetate. Vizitam biserica noua si ruinele bisericii vechi.



Raspundem prezent la invitatia de a vizita plantatia de zmeura. Gustam fructele si culegem in casolete pentru colegii care au ramas in tabara.



Plecam la drum si traversam pe pod Streiul. In zare vedem Muntii Retezat, o destinatie viitoare de Trans-Carpati.


Ajungem la Livada de meri a lui Calin in Bucium-Orlea. 


Suntem invitati sa culegem si sa gustam diverse soiuri de mere. Nu seamana cu fructele frumoase si ceruite de la supermarket. Sunt mere adevarate, crescute pe port altoi dacic, rezistent de mii de ani la solul si clima din zona. Calin ne povesteste cu pasiune despre pomicultura si ne arata cateva din tainele meseriei sale. 


Noi am retinut: precizia chirurgicala cu care face altoirea merilor sai, un record de 12 soiuri de mere altoite pe acelasi trunchi, pomi la baza carora a infasurat lana pentru a mentine umidatea la radacina, dispozitive pentru a impiedica iepurii sau caprioarele sa distruga scoarta si mugurii plantelor tinere, 


Urmeaza ultima seara pe care o petrecem in tabara.
Puii de lup sunt un exemplu pentru cercetasii mai mari. Si-au facut timp pentru a-si pregati sceneta, o improvizatie tematica, presarata cu cuvinte din vocabularul dacic. 


Focul de tabara va fi acompaniat cu cantece de chitara cu doi solisti (Delia si Xander).



Simion ii ajuta pe cercetasi sa isi inscriptioneze cubul dacic, pe care il vor pastra ca amintire. Pe una din fetele cubului, se imprima cu un poanson inrosit in foc simbolul salutului cercetasesc.




Marti, 25.07.2023

Ultima zi. Dupa micul dejun incepem sa strangem corturile. Urmeaza o scurta ceremonie de inchidere a tabarei. Se acorda diplome de participare tuturor celor prezenti si cateva diplome de merit celor care s-au facut remarcati.
Momentul este intregit de promisiuni si acordare de esarfe pentru Corina si 2 pui de lup.


Ne mutam de pe amplasamentul taberei la umbra unui palc de copaci, unde servim masa de pranz.


Catalin ne va gazdui cateva ore pana la plecarea spre casa.
La 10 seara luam un tren de noapte care ne va aduce la primele ore ale diminetii in Gara De Nord.



Gata Oricand!


echipa ACT-RO Tabara Dacilor

lideri organizatori: Simion Sdira, Dana Vlascu, Mihai Vlascu, Corina Chiran, Denis Chiran, Marian Bran
profesor asociat: Gabriel Tudorana
lideri insotitori: Tiberiu Placinta, Nicu Stefanescu
DTP: Nicu Vincene

gazda: Catalin Schiopu
logistica locala: Alex Mihaescu & echipa
video: Florin si Antonia Pruteanu

coordonare proiect: Alin Dimancescu



mai multe fotografii: facebook.com/cercetasii.traditionali