marți, 8 aprilie 2014

O excursie la Comana

Am mers la Comana. Nu doar asa, pur si simplu, fiindca am auzit ca e frumos... Am mers pentru ca am avut un pretext cercetasesc si am fost pregatiti si pentru niste ateliere.


Pe 05.04.2014, un grup de cercetasi traditionali a realizat o excursie model la Comana, parcurgand traseul strabatut de colegii lor acum 98 de ani (23.04.1916).

Am pornit din fosta Gara Filaret, unde trenurile care plecau pline cu cercetasi in excursii, tabere si jamboree, nu erau ceva iesit din comun in anii 1914-1936.

Acum cativa ani am fi putut lua trenul din alta gara (Progresul), spre Giurgiu.. Astazi nu se mai poate. Am luat un autobuz. Intre Bucuresti si Giurgiu nu mai circula nici un tren.
In urma cu cativa ani de zile, un grup de "patrioti" romani de la balastiera de pe raul Arges, langa Gradistea, au sapat in albia protejata a raului, la o distanta sub cea permisa. Pilonii podului inaugurat odata cu prima noastra cale ferata (1869) s-au deplasat, astfel incat podul s-a prabusit (foto in 2010). Spre bucuria firmelor de transport cu microbuze si a hotilor de fier vechi. Vinovatul oficial al anchetei care a urmat: debitul crescut al raului Arges, cauzat de ploi...

Ne-am oprit la Manastirea Comana, ctitorita de domnitorul Vlad Tepes, am primit informatii despre importanta terenului in alegerea amplasamentului initial, istoria asezamantului. De langa Neajlov, uitandu-ne in sus, spre zidurile manastirii, am vazut o "scara" spirituala pe care ar trebui sa incercam sa o urcam in viata. Apoi ne-am fotografiat langa un foisor, desenat si in jurnalul cercetasului Ioan Dimancescu, in anul 1916.

Ne-am continuat drumul.
Postare by Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania.
Dupa ce ne-am incalzit, am continuat cu ateliere de adaposturi (improvizate sau nu/cort).


Puii de lup au avut un program special, cu exercitii fizice, dar si jocuri.

Ne-a interesat sa intelegem si natura din jurul nostru, ce plante cresc aici si ce animale putem sa intalnim.

La plecare am stins focul si ne-am imbarcat in autobuzul care ne-a dus inapoi acasa.

Cam asta intelegem noi printr-o iesire de 1 zi in afara Bucurestiului :-)

echipa ACT-RO


(foto Excursie la Comana (2)->(8): Sorin PanaitDiana Hăbuc)