miercuri, 30 aprilie 2014

Cercetasii traditionali se lanseaza oficial!

Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO) si Asociatia “Fratii Dimancescu” va invita sa participati la sarbatorirea a 100 de ani de la infiintarea primei structuri nationale a cercetasiei, Asociatia "Cercetasii Romaniei” (activa intre anii 1914-1936), cu ocazia “Zilelor Muzeului Militar National”, editia 2014 (10-11 mai, intre orele 10:00-14:00).


Pe 10 mai, orele 10:30, cercetasii traditionali sarbatoresc evenimentul in prezenta a doi invitati speciali, descendenti ai celor mai importante personalitati ale cercetasiei noastre, reuniti intr-un simbolic arc peste timp:
-acad. Dan Berindei, doctor in stiinte istorice, presedinte de onoare al Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie a Academiei Romane, presedinte de onoare al Asociatiei Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO), nepotul generalului adjutant regal Grigore Berindei, primul presedinte al vechii asociatii
-dl. Dan Dimancescu, consul onorific al Romaniei in Statele Unite (Boston), fiul lui Dimitrie Dimancescu, cel care in toamna anului 1913 a infiintat prima formatiune de cercetasi din Romania la Liceul “Gheorghe Lazar” din Bucuresti, unde era elev in ultimul an.
Momentul va fi marcat de difuzarea in premiera a unor documentare cercetasesti din fondul Arhivei Nationale de Filme (ANF) si de o prezentare de fotografie document, avand ca tematica infiintarea primei asociatii (1914) si participarea cercetasilor la primul razboi mondial (1916-1918).

Pe parcursul celor doua zile ale manifestarilor, cercetasii traditionali vor desfasura activitati in aer liber, constand in ateliere (noduri si constructii de camp, orientare, montarea unui cort, adaposturi improvizate etc.) si jocuri cercetasesti.

Cercetasia este cea mai puternica forma de educatie nonformala, functionand pe principiile descrise de fondatorul sau - generalul Robert Baden-Powell - in anul 1908. Desfiintata in anul 1937, cercetasia romaneasca a renascut incepand cu anul 1990, prin infiintarea mai multor asociatii de profil.

Nou-infiintata Asociatie a Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO) isi propune sa redea copiilor si tinerilor emotia experientelor traite in activitati desfasurate cu precadere in aer liber si natura, intr-o formula de educatie moderna, desfasurata la standardele cele mai inalte.
Cercetasii traditionali pregatesc liderii de maine, intr-un sistem bazat pe o metoda traditionala si orientat pe progres personal si de echipa.

locatie eveniment
Muzeul Militar National “Regele Ferdinand I”
Strada Mircea Vulcanescu nr. 125-127, sector 1, Bucuresti

programul zilei de 10 mai 2014
10:00 - festivitate de deschidere organizata de Muzeul Militar
10:30 - defilare si ceremonii
10:40 -> 14:00 activitati organizate de asociatiile invitate

Moment festiv: 100 de ani de la infiintarea primei asociatii cercetasesti + prezentarea Asociatiei Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO)
10:40-12:00 (corpul central, demisol)
-primire invitati, socializare
-prezentare context aniversar
-premiera materiale video si foto de arhiva
-alocutiuni invitati speciali
-prezentare ACT-RO (misiune, obiective, echipa de coordonare, uniforma si insemne)
-intrebari si raspunsuri

+ ateliere si jocuri cercetasesti (zona de exterior)Comunicat de presa


Invitatie / Confirmare participare


Avanpremiera la evenimentul de lansare (1)
Cadre din cel mai vechi film documentar despre cercetasia noastra: depunere de juramant, Braila, 24 ianuarie 1915
Vizionarea in premiera a filmului - pe 10 mai!
(cu permisiunea Arhivei Nationale de Filme - ANF)


contact
Alin Dimancescu (responsabil comunicare ACT-RO)
+ 40722396561