Ne-am lansat oficial ca structura chiar la 100 de ani de la infiintarea Asociatiei "Cercetasii Romaniei" (activa intre anii 1914-1936)!
Editia 2014 a "Zilelor Muzeului Militar National" a avut ca tema "100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial".
Tinand cont de aportul pe care armata l-a adus la infiintarea si dezvoltarea cercetasiei, de contributia adusa de cercetasi, ca voluntari in primul razboi mondial
dar si de faptul ca evenimentul s-a desfasurat in zilele de 10 si 11 mai, am considerat ca suntem nu numai la locul potrivit, dar si la momentul potrivit.
Adica, cum nu se putea mai aproape de 12 mai, data la care in anul 1914 prima noastra structura cercetaseasca se infiinta sub presedintia generalului adjutant regal Grigore Berindei.
Am participat la deschiderea oficiala a evenimentului gazduit de muzeu si la parada asociatiilor participante.
Debutul nostru oficial a fost marcat de o mica festivitate la care invitat special a fost consulul onorific al Romaniei in SUA, Dan Dimancescu, fiul lui Dimitrie Dimancescu, cel care punea bazele primei formatiuni de cercetasi din Romania, pe 15 octombrie 1913, la Liceul "Gheorghe Lazar" din Bucuresti.
S-a citit si un mesaj din partea acad. Dan Berindei, presedintele nostru de onoare (nepotul generalului Berindei), care la cateva zile ne-a acordat un interviu in biroul sau de la Academia Romana.
Am realizat astfel, ca moment de start, un arc peste timp de 100 de ani, in care doua nume din prim-planul inceputurilor cercetasiei noastre - Berindei si Dimancescu - se implica din nou si sprijina repozitionarea miscarii pe coordonatele ei traditionale.
Festivitatea a cuprins secvente din cel mai vechi film de arhiva avand ca subiect cercetasia noastra, mesajul adresat de catre conducerea World Federation of Independent Scouts (WFIS), precum si prezentarea obiectivelor noii asociatii si a echipei de coordonare.
Pe parcursul celor doua zile de activitati Unitatile "Baden-Powell" si "Fratii Dimancescu" s-au prezentat cu uniformele, insemnele si drapelele noii asociatii.
Atelierele noastre cercetasesti au constituit unele din punctele de referinta ale manifestarii. Tabloul de camp infatisand un catarg cu steagul tricolor si cel al ACT-RO, un cort si o vatra de foc cu ceaun, a fost completat de demonstratii la inaltime - catarat pe coarda - si de probe practice de orientare, noduri si constructii de camp.
Alte momente memorabile ale prezentei noastre interactive cu vizitatorii au fost reprizele de animatie sau jocurile traditionale (trasul franghiei).
L-am avut alaturi de noi si pe unul din seniorii cercetasiei traditionale de dupa 1990 (cdt. Nicu Anusca).
Am cautat sa raspundem intrebarilor micilor vizitatori si ale parintilor. Multi dintre ei nu auzisera foarte multe lucruri despre cercetasie, motiv pentru care i-am invitat sa ne cunoasca mai bine la activitatile noastre din aceasta vara.
Credem ca am facut o buna propaganda cercetasiei in general si a celei de calitate, in particular. Am dorit sa fim la inaltimea momentului istoric de centenar, aproape de copii, tineri si parinti vizitatori.
Multumim Muzeului Militar National "Regele Ferdinand I" pentru invitatie, Asociatiei "Fratii Dimancescu" pentru sustinere, precum si Arhivei Nationale de Filme, Saga Film, Rhythm&Brands, evident, First Advertising si tipografiei Everest.
Ii asteptam alaturi de noi pe toti cei care doresc sa sprijine, sa indrume si sa participe la activitati cercetasesti bazate pe metoda originala a lui Baden-Powell, desfasurate cu precadere in aer liber si natura, intr-o formula calitativa de educatie moderna!
echipa ACT-RO
filmul de la lansare:
mai multe fotografii:
album 1
-> defilarea Cercetasilor Traditionali (ziua I si ziua a II-a)
-> lansarea oficiala a Cercetasilor Traditionali (ACT-RO)
album 2
-> ridicarea drapelului si intonarea imnului
-> un atelier la inaltime (tractiuni, catarat pe coarda, asigurare)
-> constructii de camp
-> noduri si orientare cu viitorii cercetasi
-> un mesaj de pace printre tancuri si avioane (animatie si jocuri)
-> un senior al cercetasiei traditionale, impunand prin prestanta
-> proba de trasul franghiei
-> impreuna cu cercetasii (mai) mici
-> punctul de informare
album 3
foto Titi Amzar
interviuri la lansare:
vezi si: