“Un concurs exceptional de imprejurari face ca in inima capitalei noastre, sufocate deja de cladiri, sa fi ramas o oaza de natura cu un ecosistem complex si variat. O mica Delta, dar cel mai mare parc din Bucuresti, cu o suprafata de 190 de hectare, adica un metru patrat de natura pentru fiecare bucurestean.” (Cristian Lascu - redactor sef National Geographic Romania).
sitiatia spatiilor verzi in martie 2012, la inceputul demersurilor
pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti
Demersurile incepute in anul 2012 de un grup de ONG-uri (Salvati Dunarea si Delta, Ecopolis si Kogaynon) si revista National Geographic au primit in mai 2013 avizul pozitiv al Academiei Romane. Pe 4 iunie 2014 primul ministru al Romaniei a semnat ordonanta de urgenta care creeaza cadrul legal pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti.
Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO) a primit invitatia de a veni alaturi de cei care au initiat proiectul Parcului Natural Vacaresti. “Vom contribui la informarea bucurestenilor - copii, tineri si adulti - si vom sprijini proiectul prin activitati cu specific cercetasesc. Participarea noastra la acest demers extrem de valoros pentru Bucuresti ne aduce in mod firesc acolo unde ne-am propus sa fim: in aer liber si natura, implicati intr-o formula calitativa de educatie moderna.” (Alin Dimancescu - responsabil comunicare si programe ACT-RO).
Pe 5 iunie – Ziua Mondiala a Mediului, cu sprijinul Alpha Bank, s-a inaugurat un centru urban de observare si protectie a mediului. Situat la etajul 17 al uneia dintre cladirile ansamblului rezidential Asmita Gardens (Turnul 4), la o inaltime de 60 m de sol, Centrul de Observare al Parcului Natural Vacaresti va fi un loc de intalnire al iubitorilor de natura, al pasionatilor de fotografie, un spatiu de desfasurare al evenimentelor educative, stiintifice si de comunicare dedicate Parcului Natural Vacaresti.
evenimentul de lansare a Centrul de Observare al Parcului Natural Vacaresti
a fost moderat de presedintele asociatiei Salvati Delta
au participat ambasadorul Argentinei la Bucuresti, primul ministru si ministrul mediului
doi dintre initiatorii proiectului:
Helmut Ignat - fotograf wild life si Cristian Lascu - redactor sef
National Geographic Romania
Helmut Ignat - fotograf wild life si Cristian Lascu - redactor sef
National Geographic Romania
Ivan Patzaichin - un fiu al Deltei si un mare Campion,
Domnica Macri - editor National Geographic Romania
(foto: Titi Amzar)
Din partea cercetasilor traditionali au participat la eveniment Diana Habuc, Alin Dimancescu si Titi Amzar - coordonatorul comitetul de sustinatori ai asociatiei.
Gata Oricand!
echipa ACT-RO