miercuri, 28 ianuarie 2015

Asociatii cercetasesti traditionale: Baden-Powell Scouts' Association

Scurta istorie

In anul 1910, in Marea Britanie, la 2 ani dupa publicarea lucrarii „Scouting for Boys” apare The Boy Scouts Association, care pana in 1967 a urmarit indeaproape programul stabilit de lordul Robert Baden-Powell.

In anul 1966, in cadrul The Boy Scouts Association se publica un document (The Chief Scouts' Advance Party Report) care doreste modernizarea asociatiei din mai multe puncte de vedere, printre care: schimbarea numelui in The Scout Association, redenumirea si restructurarea grupelor de varsta, modificarea partiala a legii, promisiunii si uniformei, introducerea unei noi scheme de antrenament si progres etc.

In anul 1969 cei care nu au fost de acord cu aceste modificari au format un grup de presiune (The Scout Action Group) si au cerut ca cercetasii care doresc sa pastreze o abordare traditionala sa aiba dreptul sa o faca. Drept urmare, in 1970 si-au publicat viziunile asupra cercetasiei intr-un document (A Boy Scout Black Paper)      

The Scout Association refuza sa ia in considerare discutarea documentului si ca rezultat intreaga organizatie s-a scindat in 2 grupuri in septembrie 1970: The Scout Association si Baden-Powell Scouts’ Association, cea din urma continuand sa functioneze pe metoda cercetaseasca traditionala (sprijinita moral de lady Baden-Powell, care le-a dat permisiunea de a folosi numele fondatorului cercetasiei).

In 1979, din pricina unor neintelegeri interne, Baden-Powell Scouts’ Association s-a fragmentat la randul ei in 2 asociatii separate, ambele cerand sa pastreze numele. Cele 2 organizatii si-au reglat diferendele si s-au reunit 11 ani mai tarziu, in 1990.

In anul 1994, in cadrul B-PSA activau aproximativ 70 de grupuri. 

In 1996, Lawrie Dring, lider cercetas si presedinte al Baden Powell Scouts’ Association, infiinteaza World Federation of Independent Scouts (WFIS).

Viziune si misiune

Baden-Powell Scouts’ Association este o organizatie neguvernamentala bazata pe voluntariat, ce promoveaza educatia non-formala pentru tineret.

Viziunea lor cercetaseasca este  una traditionala, ce respecta indeaproape programul stabilit de Robert Baden-Powell in lucrarea „Scouting for Boys” din 1908. 
In opinia B-PSA, esenta miscarii cercetasesti consta in aventura si in activitatile desfasurate in natura, care imprumuta metode si abilitati din experienta exploratorilor, locuitorilor padurii si a celor de la tara.

B-PSA este independenta, apolitica si nemilitara, iar programul sau este valabil pentru oricine, indiferent de varsta, religie, sex sau orientare sexuala. 
Misiunea asociatiei este de a favoriza o dezvoltare frumoasa si sanatoasa a tinerilor, in calitate de viitori cetateni ai secolului XXI si sa-i invete sa-si utilizeze priceperea si eficienta in folosul societatii.


surse: