marți, 17 februarie 2015

In vizita la Parcul Natural Vacaresti

Activitatea de duminica 15 februarie a avut tema “Observatia in natura”. Vedem multe lucruri, dar cati din noi si observam? La fel cum auzim sunete si cuvinte, dar nu toti ascultam…

Si fiindca invatam cercetasie intr-o poveste, am vrut sa fim la inaltime, asemenea Ciresarilor (calauze), am cautat un echivalent la promontoriul eroilor din Doi ani de vacanta (cutezatori) sau am vrut sa privim din inaltul cerului, prin ochii lui Chil din Cartea Junglei (puii de lup).

Inarmati cu entuziasm, dar si cu aparate foto si binocluri am pornit spre Parcul Natural Vacaresti. Actiunea noastra s-a desfasurat in doua etape.



1. La Centrul de Observare, situat la etajul 17 al unuia din turnurile ansamblului residential Asmita Gardens (multumim domnului Virgil Cioaca – Alpha Bank pentru sprijin).

Ne-am organizat rapid intr-un careu. Dupa o scurta introducere despre cum sa privim cercetaseste aceasta activitate, am avut sansa sa primim informatii de la domnul Dan Barbulescu, directorul Asociatiei Parcul Natural Vacaresti. 
Am ascultat istoria “lacului Vacaresti” – un proiect abandonat dupa 1989. Am aflat apoi ce este un ecosistem, ce inseamna un lant trofic, ce specii de mamifere sau de pasari pot fi intalnite sau ce plante cresc aici. Si care este sezonalitatea in natura, incepand cu vegetatia si terminand cu pasarile, care in majoritatea lor sunt specii migratoare.

A urmat o repriza de observatii pe terasa (organizata pe grupe de varsta si pe patrule), cu luneta sau cu binoclurile. Cei mari au trebuit sa gaseasca pe harta locul unde ne aflam, sa orienteze harta cu busola si sa observe puncte de reper (ex: cursul Dambovitei, perimetrul parcului etc.)

Primii au coborat puii de lup, care au avut parte de o repriza de jocuri.

2. Pe teren, in parcul natural
Dupa ce am urcat taluzul digului, am coborat in interiorul perimetrului, pe fundul fostului lac (a fost umplut o singura data cu apa pompata din Dambovita).

Cei mari au pornit in explorare, marcand pe harti traseul parcurs. 
Am fost incurajati de afirmatia gen. Robert Baden-Powell in Scouting for Boys (1908), gasite in traducerea in limba romana facuta de Ion I. Onu (1915) - “Astazi, multi vanatori de animale prefera sa scoata o fotografie decat sa traga un foc de pusca” (Capitolul V, Cunostiinta animalelor si a naturii, A vedea fara a fi vazut, Cum sa predam stiintele naturale).
Am vanat cu aparatele foto cadre interesante. Vom reface traseul peste 3 luni si vom observa diferentele.

Cei mici s-au oprit pe malul unui lac acoperit de o pojghita subtire de ghiata. Putem sa ne imaginam ca in stuful des la vara vor cuibari multe pasari. Iar cu putin noroc vom putea vedea si o vidra sau o vulpe la vanatoare. Fiecare pui de lup a cules plante pentru a le presa si pune in jurnal. Cele mai bune 3 relatari ale excursiei vor fi premiate.

Am incheiat o activitate inedita, in care, inainte de a merge in explorare, am observat de la mare inaltime terenul. Asteptam primavara si vom reveni cand natura se va dezmorti in aceasta "delta dintre blocuri" - Parcul Natural Vacaresti.

Alin Dimancescu