sâmbătă, 25 martie 2023

Modelism static - Cercetasul

cu Laurentiu Gabriel Stefan 

Modelismul static este un hobby, este un mod de a petrece timpul liber.

Cu ajutorul machetelor se pot realiza diorame, care sunt o reprezentare  la scara  a unei portiuni din realitatea inconjuratoare cu tot ceea ce cuprinde, a unei scene istorice sau de fictiune, a unui ecosistem etc.
Aceste reproduceri ofera privitorului impresia unui peisaj real.
Totodata, machetele pun in valoare incarcatura istorica, tehnica si artistica a originalului.

Fiind un mare pasionat de istorie militara, am descoperit, cu ceva ani in urma, un site foarte interesant, care mi-a plăcut foarte mult. Este vorba despre "Povestea unui Cercetaș - Ioan Dem. Dimancescu".
Asa ca, plecand de la acest subiect istoric, am incercat sa reproduc in miniatura la scara 1/35, un cercetas din perioada interbelica, in ideea ca povestea merge mai departe...

Intre timp, am capatat si o noua motivatie, fiul meu - Andrei Gabriel Stefan - s-a inscris la Cercetasii Traditionali, aici si-a facut noi prieteni si participa la un program instructiv de Educatie prin Aventura.

O macheta finalizata poate da masura indemanarii modelistului si poate sa-i ofere multă satisfactie, dar placerea in modelism, o reperezintă intregul drum parcurs in realizarea acesteia, de la stadiul de proiect si pana la exponat, in toate fazele sale.

1) Tema aleasa-Subiect: Cercetasul

2) După alegerea temei, urmeaza partea cea mai interesanta, si anume documentarea cu fotografii si filmari din perioada respectiva (portalul cercetasia.ro), piese expuse in muzee.
Aici tin sa subliniez ca de un mare ajutor mi-a fost tinuta cercetaseasca care i-a apartinut lui Ulisse Samboteanu - Director al Cercetasiei  in perioada interbelica, expusa la Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I".

3) Kit-ul sau figurina aleasa pentru acest subiect - tema
La care am folosit figurina unui tanar dintr-o organizatie de tineret germana pe care am grefat capul unei alte figurine din acelasi set.


4) Modificari si adaugiri cu multe elemente noi. 


5) Vopsirea piesei- pictarea cu primele starturi de nuante 


6) Evidentierea umbrelor si luminilor figurinei


7) Confecționarea decorului minidioramei pentru a-i adauga un realism ridicat figurinei 


8) Adaugarea altor piese din mediul inconjurator
ex: o pasare de prada (foto acvila) si un sarpe-vipera


Modelismul cere multă atentie, dedicare, rabdare, iscusinta si devotament.
Modelismul inseamna sa trudesti la o lucrare cateva luni sau chiar ani, inseamna sa invatam unii de la altii  cu bune si rele, sa ne ajutam, sa ne respectam, este o pasiune care unește oameni devotați unui tel.

Lucrarile mele au ca subiect principal figurine la scara 1/35, integrate in minidiorame. Marea mea placere este de a adauga ceva nou figurinelor respective fata de kit-ul (piesa) din cutie.
Sa ne imaginam povestea acestei machete, cum ar fi ca la cativa metri de tanarul cercetas, se afla o vipera, iar o singura muscatura ar putea fi fatala... Dar, de sus de pe creasta, ochii iuti ai unei pasari de prada zaresc vipera, urmand sa coboare si sa-l salveze pe tanarul cercetas.


Cu ocazia desfasurarii concursului International de Machete Statice, de la Alba Iulia - 2018 la categoria de figurine, lucrarea intitulata "Gata Oricand" a obținut locul 1.