luni, 3 aprilie 2023

O vizita la Administratia Nationala de Meteorologie

Duminica. 2 aprilie, a venit “vremea” sa vedem ce se afla in spatele prognozelor pe care le consultam cand iesim in teren, la padure, in excursii sau tabare.
In majoritatea situatiilor este suficient sa respectam lista de echipament recomandata, dar sunt si situatii cand ne adaptam si schimbam din mers programul in functie de atentionari de vreme rea.

In prima parte a activitatii noastre am vizitat statia meteorologica Baneasa, una din cele 167 de statii de la nivel national. Colectarea datelor se face automatizat, cu ajutorul unor senzori, dar pentru a intelege parametrii care se masoara, ne-au fost prezentate instrumentele / metodele clasice.


Terenul statiei meteo este strajuit de un turn in varful caruia este montat un radar meteo avand o raza de actiune de 200 km.


In a doua parte am fost invitati in interiorul centrului de comanda al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). De aici se incearca sa se determine cele mai exacte prognoze meteo, pe baza masuratorilor statiilor din teren, folosind  date statistice, diversi algoritmi si modele matematice complexe.


Am fost fascinati de datele afisate pe ecrane mari, primite de la sateliti, dar si de imaginile compozite ale radarelor meteo nationale. Buletinele meteo prezentate la TV sunt obtinute in baza unor abonamente pe care statiile TV le primesc de la ANM la fel ca si alti beneficiari interni. 


Pe unul din birouri am remarcat un telefon cu eticheta RO-ALERT. Este folosit in situatii extreme, pe coduri portocalii sau rosii de avertizari nowcasting. La celalalt capat al firului raspunde un operator al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), care va procesa si distribui alerta prin sistemul de avertizare, publicul vizat primind un mesaj SMS.


Au fost multe intrebari la care coordonatorul echipei - meteorologul Mihai Hustiu - ne-a raspuns cu profesionalism, intr-un limbaj pe care l-au putut intelege si cei mai mici cercetasi.

Am incheiat activitatea cu fotografii de grup.



Gata Oricand!

echipa ACT-RO



Meteorologia = Ramură a geofizicii care se ocupă cu studiul fenomenelor atmosferice (DEX)

Administraţia Naţională de Meteorologie are ca principală responsabilitate protecţia vieţii oamenilor şi a bunurilor materiale prin transmiterea de prognoze şi avertizări meteo, prognoze privind dispersia poluanţilor atmosferici pentru situaţii de producere a fenomenelor meteorologice periculoase şi poluări accidentale, precum şi prognoze agrometeorologice către utilizatorii de profil.