In aula Ministerului Apararii Nationale s-a desfasurat, vineri, 17 martie, sedinta festiva dedicata implinirii a o suta de ani de cand Regele Ferdinand a acordat Ecaterinei Teodoroiu gradul de sublocotenent, prima femeie ofiter combatant din Armata Romana.
La manifestarea organizata la initiativa Asociatiei Cadrelor Militare Femei in Rezerva si in Retragere Slt. Ecaterina Teodoroiu, in colaborare cu Oficiul National pentru Cultul Eroilor, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, Casei Regale, Primariei municipiului Targu Jiu, urmasi ai eroinei, personalitati culturale si artistice, membrii ai Asociatiei Cercetasilor Traditionali, precum si elevi de la mai multe scoli si licee bucurestene.
Cu acest prilej s-au conferit distinctii ale Ministerului Apararii Nationale unor personalitati care au contribuit la promovarea imaginii Eroinei de la Jiu si la intretinerea obiectivelor comemorative de razboi, in contextul Centenarului Primului Razboi Mondial.
AGERPRES, comunicat MAPN
Am participat la eveniment la invitatia Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE), cu care suntem parteneri.
"Ma numesc Catalina A., am 14 ani si sunt cercetasa in cadrul Asociatiei Cercetasilor Traditionali din Romania. Impreuna cu colegii si liderii mei sunt onorata sa fiu prezenta astazi aici.
Acum 100 de ani, pe 17 martie 1917, Ecaterina Teodoroiu primea si Virtutea Cercetaseasca de Razboi, de aur dupa ce fusese eroina luptei de la Podul Jiului.
Noi, Cercetasii Traditionali, consideram ca parcursul Ecaterinei Teodoroiu a fost influentat in mare masura de formatia ei, ca cercetasa.
Promisiunea facuta inca din anul 1914, de “a servi cu dragoste, in toate imprejurarile, Patria si Regele” si Legea in care “Cercetasul este curajos, gata sa ajute pe ceilalti aflati in nevoie si primejdie” au fost fundatia pe care contextul dramatic al razboiului a asezat-o pe Ecaterina Teodoroiu, spre implinirea destinului ei de eroina nationala.
In prima parte a razboiului, dar si in Campania din Moldova, un numar de 5,000 de cercetasi au activat ca voluntari in misiuni auxiliare, ajutandu-si tara, departe de casele si familiile lor. 500 din ei nu s-au mai intors.
S-a vorbit de Ecaterina Teodoroiu ca eroina nationala si prima femeie ofiter din armata romana, dar va cer sa va aduceti aminte de ea si ca cercetasa, contemporana cu ceilalti cercetasi eroi pe care ii pomenim atat de putin.
Gata Oricand!"
La finalul manifestarilor, am avut onoarea sa schimbam cateva cuvinte cu doamna muzeograf Sabina Lupu - stranepoata Ecaterinei Teodoroiu, careia Catalina i-a oferit un exemplar din Cercetasii, reeditarea manualului dupa care a invatat cercetasie generatia eroinei de la Jiu.
Ne-am salutat apoi cu domnul Adrian Tudor - viceprimar al Municipiului Targu Jiu, un prieten al cercetasilor, decorat la eveniment cu distictia "Partener pentru Aparare clasa I". Ne-am intalnit prima data in octombrie 2014, la prima reconstituire istorico-militara a Bataliei de la Podul Jiului, unde am participat la invitatia Asociatiei "Traditia Militara".
Intr-un moment incarcat de semnificatiile istorice si cercetasesti legate de personalitatea Ecaterinei Teodoroiu am dorit ca, la modul simbolic, sa recompensam pe una din cercetasele aspirante pentru modul exemplar in care s-a pregatit in etapa de initiere. Iris H. a rostit promisiunea si a primit esarfa cercetaseasca intr-o mica ceremonie care a avut loc in foaierul aulei MAPN.
Pe toata durata festivitatilor cercetasa Catalina A. a purtat insigna "Cercetasii din Rasboiul 1916-1919" in memoria cercetasilor eroi din primul razboi mondial.
Gata Oricand!
echipa ACT-RO