duminică, 3 iulie 2022

Pregatire pentru munte

Sambata 2 iulie 2022, calauzele ACT-RO s-au pregatit pentru turele pe munte din perioada urmatoare. Cu multe absente in efective (vacanta...), ne-am intalnit la Moara Vlasiei, la bariera de langa islaz.

Aici, la propunerea lui Parfene am hotarat sa mergem intr-un loc unde nu am mai fost, in padurea de vest. Ajunsi pe locul de desfasurare al activitatii - o poiana umbroasa - ne-am adunat intr-un careu pentru a ne saluta: gazde (Cercetasii Vlasiei) si oaspeti (o patrula din Bucuresti - pe post de instructori pentru colegii lor). Fundalul sonor a fost asigurat de zgomotul asurzitor al cicadelor.

Atelierul de mancare - condus de Simona si Vali - a pornit in forta, cu pregatiri care starneau simturile... 

Andrei M., Andrei V. si Iris, asistati de Tudor si Bianca au condus un "Modul de pregatire montana", pe o structura pregatita din timp si sustinuta cu o mare diversitate de materiale si accesorii aflate in dotarea asociatiei.

Din sumar: constinte generale, echipament (imbracaminte, rucsac, accesorii), comunicare (statii radio, numere de urgenta), orientare cu harta si busola (puncte cardinale, busola, orientarea hartii, scara, linii de nivel etc.), campare (cort, umbrar, accesorii).

Sub conducerea lui Parfene si a calauzelor sale am plecat intr-o tura scurta de 1 ora prin padure.

Pornind pe poteca am ajuns la raul Vlasia intr-zona unde isi incepe serpuirile catre Lacul Caldarusani. Am vazut pasari de apa: rate si cormorani. Prin frunzisul de pe mal am remarcat mii de carcase de cicade, martori ai ultimei naparliri (a 5-a!).

Pe mal am mai zarit si niste vizuini de vulpi. Pe drumul de intoarcere, nu departe de noi, prin frunzisul arborilor ne-a observat o acvila tipatoare. Mai departe, pe poteca - pene de la o cotofana, probabil una din mesele acvilei.

Ne-am intors in poiana pentru o masa traditionala, pregatita la ceaun: tocanita de vita cu legume si o mamaliga. Pentru completare gust: ceapa sparta cu sare.

Dupa siesta am inchis atelierele, ne-am deplasat la drum si am plecat acasa, plini de energie si motivati. 

Ne vedem in taberele de vara!

 
Gata Oricand!

echipa ACT-RO