duminică, 12 octombrie 2014

Aventura cutezatorilor incepe!

Jurnal de bord - 12 octombrie 2014

Cutezatorii Unitatii "Fratii Dimancescu" au desfasurat activitati axate pe introducerea in noul cadrul simbolic - Doi ani de vacanta/Jules Verne.

Acum o saptamana, ultimii 4 cutezatori au urcat la bordul velierului. Intre timp, asemenea lui Jacques din carte, unul dintre ei a dezlegat parama care tinea ancorat vasul la chei. Prins intr-o furtuna, dupa o lupta salbatica cu marea, vasul a esuat langa o insula necunoscuta.

Vor putea cutezatorii sa faca fata situatiilor neprevazute? Cum se vor descurca in anii care vor urma? Vor reusi ei sa se organizeze astfel incat sa poata sa treaca peste toate obstacolele si provocarile care vor veni? Si sa se intoarca mai instruiti si mai pregatiti pentru viata (conform noii metodologii ACT-RO - detalii in curand)?

Inainte de a salva proviziile de pe vasul prins intre stanci, o parte din echipaj a coborat pe tarm. Dupa plaja ingusta, in fata lor se intinde o padure deasa.

Prima grija a liderilor este sa ii testeze pe cercetasi. Cativa si-au pierdut reflexele dupa calatoria pe marea involburata. Nu mai stiu sa se deplaseze in formatie, sa faca intoarceri la stanga sau alte manevre :-)
Nu vor avea nici o sansa sa mearga mai departe daca nu vor fi disciplinati, asa ca se vor executa indicatiilor primite.


Organizati in patru patrule, cercetasii pornesc in cautarea celei mai importante resurse: apa (butoaiele de pe vas fusesera distruse in furtuna). Plecand de la un punct de reper de la marginea padurii isi croiesc drum prin padurea virgina, notandu-si sarguincios datele dupa care se deplaseaza:
-azimutul (unghiul pe care il parcurg pe o directie, raportat la Nordul magnetic, masurat cu busola)
-distanta parcursa pe aceasta directie pana la urmatorul punct de reper, masurata cu pasul (o parte din ei cunosc deja etalonarea: pas normal = 0,7 m, pas marit = 1 m).

Doua patrule reusesc sa noteze corect traseul. Se vor intoarce pe plaja, unde le vor arata colegilor drumul pe care trebuie sa il parcurga pana la sursele de apa, pe o harta facuta de ei, la scara (1 cm pe harta = 2 m in teren).
(scara hartii => 0,01m : 2 m =  1 : 200)

Cei care nu au desenat harta corect, au primit termen pana saptamana viitoare (in cabina de comanda a vasului naufragiat se gasesc rigle si raportoare).

Aventura continua!

cutezatorii UFD


p.s. daca nu ai "Doi ani de vacanta" in biblioteca, o gasesti in librarii, anticariate sau aici!