duminică, 5 octombrie 2014

Evenimentul de deschidere al anului cercetasesc 2014-2015

Cercebratasii traditionali au marcat deschiderea anului cercetasesc printr-un eveniment care a avut loc sambata 4 octombrie 2014, pe un platou de pe malul lacului Pustnicu, langa Manastirea Pasarea (ctitorita in anul 1813, monument istoric).


Locul ales are semnificatii spirituale si de credinta. Exista si o componenta de traditie cercetaseasca. Intre anii 1931 si 1936, cercetasii bucuresteni veneau aici si plantau pomi, intr-un loc care devenise cu timpul “Padurea cercetasilor”

Evenimentul a inceput prin intonarea imnului de stat si a Marsului Cercetasilor. Un grup de eleve de la Seminarul Teologic Ortodox Liceal “Sfanta Mucenita Filofteea” a cantat “Cu noi este Dumnezeu”, piesa religioasa cu care in perioada interbelica incepeau cursurile scolilor din Romania.


A urmat o ceremonie de binecuvantare a cercetasilor si de sfintire a drapelelor asociatiei de catre Parintele Calinic de la Manastirea Pasarea si de catre Parintele Corneliu de la Patriarhia Romana. Rolul pe care cercetasii pot sa si-l asume la nivel social, ca exemple pentru generatia lor si pretuirea pentru liderii cercetasilor, care mentin traditia cercetasiei romanesti prin raportarea la elementele spiritului national au fost cateva din mesajele transmise de Parintele Corneliu.


In continuare, reprezentantii ACT-RO au subliniat ca anul cercetasesc incepe in aceeasi perioada cu anul scolar fiindca cercetasia nu se substituie, ci vine in completarea educatiei din scoala, ca forma de educatie non-formala. S-a multumit parintilor prezenti pentru preocuparea pe care au pentru dezvoltarea copiilor lor, dar si pentru increderea pe care o acorda liderilor asociatiei si s-a salutat prezenta printre participanti a unor profesori si elevi de la Colegiul Silvic Branesti si Scoala Gimnaziala din Bragadiru.

Un prim bilant al asociatiei, la 6 luni de la infiintare a inclus lansarea oficiala de la Muzeul Militar National (10 mai 2014, cand s-au sarbatori 100 de ani de la infiintarea primei asociatii cercetasesti de la noi - Asociatia “Cercetasii Romaniei” (1914-1936), activitatile desfasurate si participarea la evenimente cercetasesti, primele campuri organizate de asociatie (Simon-Bran / iulie, Scoala de Vara - Topolnita / august, Cornu / septembrie). 

S-au facut precizari legate de parcursul afilierii internationale la World Federation of Independent Scouts (WFIS).

Toate aceste realizari nu ar fi fost posibile fara liderii asociatiei, care au fost prezentati individual, multumindu-li-se in fata careului format de participanti.

S-a anuntat in premiera constituirea Grupului de Initiativa “Alexandru Daia”. Acesta porneste prin desprinderea grupei de pui de lup de la Unitatea “Fratii Dimancescu”, urmand sa se dezvolte independent pentru a forma o unitate. Coordonatorul Grupului de Initiativa este Bogdan Codreanu.


A urmat un moment special, depunerea Promisiunii de cercetas de catre 4 pui de lup si 2 cutezatori.


Momentele cu semnificatie cercetaseasca au continuat cu trecerea unor pui de lup (cadru simbolic Cartea Junglei) la categoria de varsta superioara.
Cercetasii au plecat dintr-un barlog improvizat,


si au avut de trecut o punte peste apa pentru a ajunge langa corabia cutezatorilor.


Au citit “regulamentul” echipajului (Legea Cercetasului) si au trebuit sa urce la "bord" pe o “scara”, improvizata de catre viitorii lor colegi din "Doi ani de vacanta" (noul cadru simbolic al grupei de varsta 11-14 ani). La sosirea pe punte au fost intampinati de capitanul / liderul cutezatorilor (Sorin David).


Activitatile au mers mai departe prin organizarea fiecarei grupe de varsta sub comanda liderului coordonator, formarea patrulelor, integrarea noilor veniti, cerinte si asteptari pentru noul an, precizari legate de program.


Atat cercetasii cat si parintii au fost informati despre noua metodologie care se va aplica incapand cu anul cercetasesc 2014-2015. Echipa de coordonare ACT-RO a preluat sistemul de progres al cercetasilor romani interbelici si l-a actualizat pentru nivelul actual de dezvoltare al invatamantului/societatii. A rezultat un sistem de progres pe 3 clase, declinate pe cele 3 categorii de varsta. Elementele care compun grilele sistemului de progres se vor regasi in programa de activitati. (detalii in curand)


Cutezatorii au continuat cu jocuri de cunoastere si atentie (sefii de patrule si-au  condus echipajul  printre obstacole/jaloane in conditii de noapte (esarfele puse peste ochi).


Puii de lup din noul grup de initiativa au realizat diverse intreceri, dupa care au plecat sa viziteze manastirea.


Calauzele si cutezatorii au participat la un moment artistic, pregatit de colegii lor.


La plecare cercetasii au facut o “fapta buna” si au donat alimente manastirii (vor fi folosite la caminul de batrani care functioneaza aici, dar si pentru nevoiasii care vin si cauta ajutor).

A fost o zi frumoasa, de care ne vom aduce aminte. Ne reintalnim la activitatile si provocarile anului cercetasesc 2014-2015.

Gata Oricand!

echipa ACT-RO


vezi album foto complet