La invitatia Asociatiei “Traditia Militara” (reprezentanta Romaniei in Uniunea Europeana a Asociatiilor Istorico-Militare), Asociatia Cercetasilor Traditionali a participat la prima reconstituire istorica a celebrei lupte de la Podul Jiului (14/27 octombrie 1916), acolo unde Ecaterina Teodoroiu (anul acesta s-au implint 120 de ani de la nastere) avea sa fie supranumita Eroina de la Jiu.
La evenimentul desfasurat sambata 18 octombrie 2014, in Targu Jiu, am participat cu o patrula de la Unitatea “Fratii Dimancescu”, venita din Bucuresti (de vineri pana duminica), impreuna cu noii colegi din Grupul de Initiativa “General Dragalina”.
Anuntul infiintarii grupului a fost facut chiar la festivitatile evenimentului, in fata publicului participant, presei si reprezentantilor autoritatilor locale.
Dupa prezentarea asociatiilor implicate in momentele de reconstituire istorica (Asociatia “Traditia Militara”, Asociatia Deutsches Freikorps si Asociatia Cercetasilor Traditionali),
cei prezenti au putut sa fie martorii unei inclestari dramatice in care s-au folosit munitie de manevra, efecte pirotehnice si ambianta sonora de razboi.
Militarii germani trimisi in recunoastere au fost vazuti de cercetasa Ecaterina Teodoroiu (cercetasa Ioana Mladin) care a alertat un sergent de strada.
Trupele armatei romane au respins doua atacuri ale nemtilor, avand si sprijinul cercetasilor (liderii Viorel Dobritoiu si Daniel Dragomir).
Finalul a apartinut romanilor, care au incercuit trupele germane la celalalt capat al podului.
Finalul a apartinut romanilor, care au incercuit trupele germane la celalalt capat al podului.
Pentru informatii de context istoric, inclusiv relatarea Ecaterinei Teodoroiu asupra bataliei vezi si Prima reconstituire a bataliei de la Podul Jiului)
In cursul unei mici ceremonii s-a semnat si un protocol de colaborare intre Asociatia “Traditia Militara” si asociatia noastra.
Adultii si copiii veniti cu parintii au fost fascinati de o lectie vie de istorie nationala si au inteles ca pentru Batalia de la Podul Jiului au de ce sa fie mandri ca sunt urmasii celor care s-au mobilizat alaturi de armata si cercetasi pentru a-si apara orasul. Cercetasii in uniforme de epoca, dar si in uniformele ACT-RO au fost priviti admirativ si aplaudati la scena deschisa. La sfarsitul evenimentului au venit si intrebarile legate de activitatile noastre, dar si primele cereri de inscriere.
Cercetasii traditionali au depus o coroana de flori la capatul podului, iar dupa eveniment, impreuna cu colegii de la Asociatia "Traditia Militara" au organizat un ceremonial la monumentul Ecaterinei Teodoroiu de langa Prefectura.
Grupul de Initiativa “General Dragalina” - coordonat de Daniel Dragomir, lider cu experienta in cercetasie - porneste la drum cu o patrula de calauze si o patrula de pui de lup. Dar si cu mult entuziasm pentru o cercetasie de calitate, bazata pe o metodologie si un sistem de progres de inspiratie traditionala (preluat si adaptat de la cercetasii nostri interbelici).
Ii asteptam sa fie alaturi de noi cu mult profesionalism si cu proiecte frumoase!
Gata Oricand!
echipa ACT-RO
(foto: ACT-RO si ATM)
-> vezi si: Ecaterina Teodoroiu - cercetasa
-> album foto de la activitatile de dupa eveniment