joi, 19 octombrie 2023

Inaugurare monument Ecaterina Teodoroiu

actualizare 06.11.2023

Cercetasi de la unitatile din Bucuresti au dorit sa fie primii care aduc un omagiu eroinei noastre la monumentul inaugurat in data de 18.10.2023. Atunci am fost prezenti cu un grup de lideri, astazi am venit si cu copii, carora sa le spunem o lectie de istorie depre eroi si simboluri nationale, despre dragoste de tara si sacrificiu, despre mandria de a fi cercetasi.
Din partea ACT-RO s-a depus o coroana de flori, S-a pastrat un moment de reculegere pentru cercetasii eroi si pentru eroii armatei romane, cazuti la datorie.

Gata Oricand!

echipa ACT-RO



----------------------------------

Miercuri, 18.10.2023, la invitatia Directiei Generale de Arhitectura Peisagistica si Monumente de For Public - Monument For, un grup de lideri de la unitatile din Bucuresti a participat la festivitatea de inaugurare a unei statui realizate in memoria Eroinei de la Jiu – Ecaterina Teodoroiu.




Monumentul, creatie a sculptorului gorjean Valentin Duicu, se afla la intersecția Caii 13 Septembrie cu Șoseaua Panduri, fiind realizat si amplasat la inițiativa Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare Femei in Rezerva si în Retragere "Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu", de catre Primaria Municipiului Bucuresti.

Inainte de a fi prima femeie ofițer combatant din Armata Romana, Ecaterina Teodoroiu a activat ca cercetasa sanitara, implicarea ei in celebra batalie de la Podul Jiului aducandu-i renumele de Eroina de la Jiu.

Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului de stat al Romaniei de către Muzica Militara a Brigăzii 30 Garda „Mihai Viteazul” si o slujba de binecuvantare a statuii.



Printre cei care au depus corane de flori si au luat cuvantul s-au numarat primarul Capitalei - Nicusor Dan si urmasa Ecaterinei Teodoroiu.


Pe parcursul anilor, cercetasii traditionali au participat la mai multe evenimente comemorative de referinta, printre ele amintim:
Prima reconstutuire istorico-militara a Bataliei de la Podul Jiului, Targu Jiu, 2014
Sesiune omagiala Ecaterina Teodoroiu, Ministerul Apararii Nationale, 2017

Gata Oricand!

echipa ACT-RO